Derfor er det en god idé at investere i en kvalitets madras
Vi bruger lidt over halvdelen af vores liv på at sove, eller i hvert fald sammen med en madras. Derfor er det også afgørende, at man anskaffer sig en kvalitetsrig madras, der kan holde mange år ud i fremtiden, og som leverer den optimale støtte, såvel som komfort. Madrassen spiller nemlig en hel central rolle i at opretholde kroppens velbefindende.
Fordelene ved en god madras er mange. Først og fremmest er du med den rette madras på toppen af din sengeramme, sikret en forbedret søvnkvalitet. En god madras former sig efter din krop, og giver rygsøjlen den korrekte støtte, så du lettere kan sove uden gener. Derudover kan den omtalte aflastning af kroppen også medvirke til at forebygge, og endda lindre smerter i nakken, led og ryggen.
Hvad end der holder dig oppe i de sene timer, så foretrækker de fleste af os jo at sove natten ud. Med den helt rigtige madras kan du selv finde de egenskaber, som du tænker vil medvirke til at opfylde dine behov og sikre en optimal nattesøvn. Måske overopheder du i løbet af natten, og har brug for temperaturregulering i din madras. Ligeledes kan det være du oplever at de fleste madrasser er for bløde til din smag, så skal du måske op i et højere niveau af fasthed. En del madrasser fremstilles af allergivenlige materialer, måske er det den genre, du skal over i. Der kan være mange problematikker, og en god madras kan løse 99% af dem.
Sådan vælger du den bedste madras til dine behov
Der findes et hav af forskellige typer madrasser, og i denne artikel finder du et par gode valgmuligheder, når det kommer til at vælge en.
Herunder har vi samlet de 7 vigtigste faktorer, som du bør overveje grundigt når du skal på jagt efter den madras, der opfylder lige netop dine behov.
1. Størrelse
Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt at overveje størrelsen på madrassen. Den skal selvsagt passe til din sengeramme, såfremt du allerede har en. De fleste madrasser passer ind i deres respektive størrelser, dvs. Hvis du køber en 90×200 sengeramme, så kan du forvente at skulle have den samme størrelse fra madrassen.
Men hvilken størrelse madras har du egentligt brug for? Her kan det være relevant at måle det værelse du ønsker sengen skal stå i. Derudover bør du tage højde for hvem, og hvor mange der skal sove i sengen, såvel som hvilken kropsstørrelse brugerne har. Er madrassen tiltænkt et barn, så skal du ned i de mindre størrelser. Men er sengen tiltænkt to voksne, så er det nok en ide at gå efter de dobbelte.
Almindelige madras størrelser, som du møder på markedet, er typisk:
- Single (90 x 200): Velegnet til børn eller unge, særligt med begrænset plads
- Trekvart (120 x 200): Velegnet til enkeltpersoner, god plads.
- Dobbeltseng (140 x 200): Ideelt valg til et par der ønsker den nødvendige plads, eller til enkeltpersoner der ønsker meget plads
- King size (160 x 200): Velegnet til et par der ønsker god plads, og har soveværelset til det.
2. Type af madras
Dernæst bør du overveje hvilken type madras der bedst kan opfylde dine behov. Her er mange relevante overvejelser at gøre sig. Hvad forventer du af din madras, og hvad har du brug for af egenskaber hos den, for at den opfylder dine behov?
Der findes intet entydigt svar på hvilken type madras du bør gå efter, men herunder har vi lavet en kort opsummering af de 3 mest typiske madras typer du vil støde på, på det danske marked.
Skummadras
Skummadrassen er en relativt populær type af madras, ikke bare fordi du oftest finder den billigere end dens konkurrenter, men også fordi den leverer et optimalt niveau af støtte til brugeren, såvel som komfort. Den består af flere lag af diverse typer skum, der er specialudvalgt til at producere en kvalitetsrig madras, med øje for brugeren.. Ligesom ved springmadrassen, kommer den uden en fast sengeramme, til gengæld er skummadrassen det helt rigtige valg, hvis du leder efter en løsning der kan trykaflaste, og dertil hjælpe med at lindre smerter i led.
Springmadras
De fleste kender til springmadrassen. Det er den helt klassiske, bestående af indvendige fjedre – heriblandt er der flere former for fjedre den kan være produceret med, hvilket vi vil komme ind på senere i artiklen. Modsat boxmadrassen arbejder den på egen hånd, og er ikke opbygget i en fast ramme, så her skal du selv ud og finde en. Springmadrassen er kendt for at levere et højt komfortniveau, og flere forskellige modeller har gennem mange år leveret korrekt ergonomisk støtte til brugere.
Boxmadras
En boxmadras er altid opbygget med en fast ramme, oftest af træ, hvori der er indbygget en madras. Her adskiller den fra springmadrassen og skummadrassen, der kræver en individuel sengeramme, og derfor er boxmadrassen kendt som en hurtig og oftest billigere løsning. Boxmadrasser kommer i mange størrelser og forskellige prisklasser, men de har alle tilfælles, at man kan montere ben under sengen, og gavl for enden.
Den er kendt for pocket fjedre, hvilket er fjedre syet ind i små stofposer for at sikre bedre støtte til kroppen, og så har de fleste boxmadrasser komfortzoner, der hjælper med at sikre en god og sund aflastning af kroppens trykpunkter.
3. Fasthed
Hvilket niveau af fasthed din madras kommer til at have, får stor betydning for hvor blød, eller hård den kan føles at ligge på for dig. Derfor er det et meget vigtigt aspekt når det kommer til valget af madras, sørg derfor for at vælg den fasthed som passer til din kropsvægt.
Niveauet af fasthed påvirker både ryggen og nakken en hel del, derudover spiller det også en stor rolle for din søvnkvalitet. Brugere med rygproblemer, eller bare behov for lidt ekstra aflastning, kan nyde godt af en fast madras, mens der findes andre, som måske foretrækker en blødere madras de kan synke ned i.
Når vi snakker om skummadrasser, er der flere muligheder. Vi kender Latex madrassen for dens høje fasthed og elasticitet, der giver korrekt støtte til brugeren. Ligeså kender vi Memory foam madrassen, der trods et ofte varmere sovemiljø, er rigtigt god fordi niveauet af fasthed tilpasser sig efter din kropsvægt.
Vi anbefaler altid at du følger forhandlernes guidelines for valg af fasthed i henhold til din kropsvægt.
Som tommelfingerregel kan du følge denne tabel til valg af fasthed:
Fasthed | Anbefalet vægt interval |
Blød / Medium | Under 75 kg. |
Fast | 70-95 kg. |
Ekstra fast | Over 95 kg. |
4. Åndbarhed og temperaturregulering
Vi kender det vist allesammen. Klokken er efterhånden mange og varmen har indtaget dit soveværelse. Søvn virker relativt umuligt, fordi hvem gider at rulle rundt i varmen mens de egentligt prøver at slappe af. Åndbarhed, såvel som temperaturregulering, er nogle af de vigtigste faktorer, når du skal vælge den rigtige madras. Især hvis du har tendens til at overophede i løbet af natten, eller sveder meget.
Der findes flere eksempler hvor åndbarhed og temperaturregulering kommer på banen, men særligt i latexmadrasser af naturlatex oplever man fordelene ved god luftcirkulation. Naturlig latex er nemlig et meget åndbart materiale, med kølende egenskaber. Grundet dens åbne cellestruktur er luftcirkulationen også en del forbedret.
Der findes betræk til madrasser, som har kølende egenskaber og mange andre fordele. Det samme gælder flere forskellige typer madrasser, boxmadrasser og endda topmadrasser. Mulighederne er mange, og der er en længere række fordele ved et godt ventilationssystem i din madras.
Hvis du er på udkig efter temperaturregulerende egenskaber, såvel som åndbarhed, så anbefaler vi at du undgår de helt tætte modeller af memory-foam madrasser. Hvis de ikke har en specifik køleteknologi indbygget, er de ofte nogle af de varmeste madrasser du kan få fingrene i.
5. Madrassens fjedre
Som nævnt tidligere er der mange forskellige typer af fjedre til madrasser, særligt populære er pocketfjedre, som du ser i næsten alle madrasser nu til dags. Både box- og springmadrasser består af fjedre, og selvom den ene har en fast træramme, så er madrassernes indhold oftest meget tæt på identisk.
Har du styr på hvilke fjedre typer der findes? Herunder får du en hurtig gennemgang af de 3 mest populære:
Bonelljjedre:
Bonellfjederen er en meget gammel fjedertype, faktisk dateres den helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Den er timeglasformet, altså rund og lukket både foroven og forneden. Hertil forbindes fjedrene ved en spiraltråd, som går gennem fjederen. En madras med bonell-fjedre giver dig lang levetid og en fast overflade, alt sammen til en rigtigt god pris.
Pocketfjedre:
Pocketfjederen er kendt for sit udseende, og den enorme støtte en madras med pocketfjedre kan levere. De er indkapslet i små stofposer, hvorefter poserne er forbundet via en snor. Resultatet bliver en fleksibel og punktelastisk madras, som leverer den optimale støtte til brugeren og samtidig yder komfort. Det er en rigtigt populær fjedertype, som du kan finde i mange madrasser.
Multipocketfjedre:
Fra de billigere typer, og over i en højere prisklasse. Multipocketfjedre er den dyreste fjedertype, du kan finde på det danske marked, da den giver en langt større komfort og yder mere støtte end pocketfjederen. Selvom den minder utroligt meget om en pocketfjeder, udover den er mindre og fjedrene er placeret noget tættere sammen for et højere niveau af fasthed, så er de langt fra ens. Fordelen ved multipocketfjedre, er at man kan have langt flere fjedre i madrassen og derfor også mere stabile komfortzoner, der yder mere støtte.
6. Garanti og certificeringer
Når du er på udkig efter din nye seng, kan det godt være en smule uoverskueligt at finde rundt i alle modellerne, såvel som diverse typer og så er der også lige en masse forskellige materialer. Lige netop derfor har de fleste danske senge forhandlere implementeret en prøveperiode på 100 dage, så du kan være helt sikker på, at du får fat i den rigtige madras.
Noget andet der er vigtigt at tjekke op på når du leder efter din næste sengeløsning, er certificeringer. Certificeringer er nemlig din garanti for et produkt, ikke bare kvaliteten, men også værdien der ligger bag, og produktionen. Inden for tekstilbranchen er Standard 100 OEKO-TEX noget du rigtigt gerne vil se på forhandlerens hjemmeside, det garanterer nemlig at madrassen er testet for sundhedsskadelige stoffer.
Andre relevante certificeringer er GOTS – Global Organics Textile Standard, der dækker over en miljøvenlig produktion, med brug af økologi. Ligeledes findes Astma-Allergi, der garanterer en allergivenlig madras, som alle kan bruge.
7. Anmeldelser og tests
Et af de letteste, og nok også hurtigeste ting du kan gøre i jagten på den rette madras, er at tjekke op på tidligere kunders erfaringer. Hvad andre siger om den madras du kigger på, kan have utroligt stor værdi for dig, da du så kan danne dig en forståelse for dens kvalitet, såvel som holdbarhed.
Her er Trustpilot særligt relevant at tage et kig på, men vi anbefaler også at se mod sociale medier. I nutiden kan du finde de fleste ting postet på f.eks. Instagram, og her kan du muligvis finde flere værdifulde holdninger til den madras du kigger på, gennem kommentarerne. Der er også forhandlerens egen hjemmeside, der tit har folks anmeldelser vedhæftet. Jo mere viden du kan tilegne dig, desto bedre.
Til sidst anbefaler vi at du undersøger hvorvidt der er lavet test på den madras du overvejer at købe. Det kan være på baggrund af komfortniveau, såvel som sammenligninger mellem forskellige modeller eller måske en holdbarhedstest.
Tips og tricks til vedligeholdelse af din madras
Når man investerer i en ny madras, så køber man den jo med forventningen at den kan holde, og levere optimal komfort, mange år ud i fremtiden. Typisk vil en kvalitetsmadras kunne holde sig i form længe, men der er flere faktorer, som spiller ind over.
Med formålet at sikre din madras mange år, har vi samlet 4 gode råd til at sikre madrassens levetid, og holde den i god form.
Brug en topmadras: Det bedste du kan gøre for dig selv, såvel som din madras, er at anskaffe en topmadras. Den er nemlig ikke bare med at beskytte madrassen mod sved og andet skidt, men øger også komforten en hel del. Tit skal en topmadras dog udskiftes, da den ikke holder helt så længe som en normal madras.
Vend madrassen: Uanset hvilken madras du har købt, så anbefaler vi at du vender den 3-4 gange årligt. Her er der tale om hele madrassen, altså ikke kun de to liggeflader. Dette er med til at forebygge fordybninger, der forårsages ved vægtpres.
Undgå sengetæppe: De fleste siger at den bedste start på dagen er en redt seng. Men mange vil faktisk argumentere for, at det bedste du kan gøre for din madras, er at give den luft. Det er nemlig rigtigt vigtigt at alt den fugt fra sved, som har ophobet sig i løbet af natten, kan komme væk fra madrassen igen.
Køb din nye madras på tilbud
At købe din madras på tilbud er anbefalingsværdigt, og en rigtigt god måde at få høj kvalitet til en lav pris. Herunder kan du læse om en række fordele ved at købe din madras på tilbud, såvel som hvad du bør holde øje med.
Besparelser: Den mest essentielle faktor, fordi hvem vil spare penge og samtidigt købe en høj kvalitetsmadras til en meget lav pris. Det er særligt relevant for dig der har et budget, og ikke rigtigt har mulighed for at gå over det.
Stort udvalg: Du vil ofte finde et rigtigt bredt udvalg af madrasser på tilbud. Heriblandt er der mange forskellige, kvalitetsrige modeller og mærker, så du kan vælge nøjagtigt hvad der passer til dig.
Sammenlign priser: Vi anbefaler at du sammenligner priser fra forskellige butikker, såvel som mellem madrastyper, for at sikre du får den bedste deal og den højeste kvalitet.
Sæsonudsalg: Sæsonudsalg er noget af det bedste, særligt hvis du går efter at spare penge. Januar udsalg og sommerudsalg er typisk de perioder, hvor senge forhandlere har de største og bedste tilbud.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om madrasser
Hvilken madras er bedst?
Der findes intet konkret svar på, hvilken madras der er den bedste, fordi det afhænger af brugerens behov såvel som præferencer. Derfor har vi i artiklen udvalgt 7 faktorer, som du bør overveje grundigt, før du giver dig i kast med at finde den helt rigtige madras.
Hvor længe holder en madras?
Madrassens levetid afhænger af flere faktorer, men som gennemsnit siger man mellem 7 og 10 år. I denne artikel kan du finde 4 gode råd til hvordan du bedst vedligeholder din madras, og dermed sikre den længere levetid.
Kan jeg købe madrasser online?
Du kan sagtens købe din madras online og få den leveret direkte hjem til dig. Vi anbefaler dog at man møder op i butikken og afprøver den udvalgte seng, før man foretager købet. Trods prøveperioder som er et rigtigt smart alternativ, så ønsker vi at du får den rigtige seng med hjem første gang.