Hvad er en springmadras?
En springmadras er en madrastype, der består af et system af fjedre, som arbejder sammen for at distribuere din kropsvægt jævnt over hele madrassens overflade, og derved sikre optimal kropsstøtte. Fjedersystemet er omhyggeligt indkapslet i lag af polstring og stof, som bidrager til madrassens samlede komfort og holdbarhed.
Fordelene ved en springmadras sammenlignet med andre typer madrasser er mange. For det første tilbyder den fremragende ventilation. De mellemrum, der findes mellem fjedrene, tillader luft at cirkulere frit gennem madrassen, hvilket hjælper med at regulere temperaturen og holde dig tilpas kølig gennem natten. For det andet giver springmadrasser fremragende støtte takket være deres fjedersystem. Madrassen tilpasser sig din kropsform og vægt, hvilket sikrer, at din rygsøjle forbliver i en god neutral position hele natten. Dette kan bidrage til at reducere smerter i ryg og led, som nogle mennesker oplever med madrasser, der ikke tilbyder tilstrækkelig støtte.
Endelig er holdbarheden en markant fordel ved springmadrasser. Med korrekt vedligeholdelse kan en kvalitets springmadras holde i mange år. Sammenlignet med eksempelvis skum- eller latexmadrasser, som kan komprimere eller miste form over tid, bevarer en god springmadras sin form og støtteniveau.
Hvordan vælger du den bedste springmadras?
At finde den bedste springmadras til dine behov kan føles som en rejse gennem en labyrint af muligheder. Før du går på jagt, er det vigtigt at fastlægge dine personlige præferencer og behov.
Herunder har vi derfor samlet de 5 vigtigste faktorer du bør overveje når du skal finde den rette springmadras til dine behov.
Størrelse
Det vigtigste aspekt når du skal købe en springmadras er selvfølgelig størrelsen. Først og fremmest skal madrassen selvsagt passe til din sengeramme, såfremt du har en sengeramme i forvejen. Du bør derfor lave en præcis måling af din sengeramme, så du ved hvilken størrelse springmadras du skal kigge efter.
Dernæst bør du overveje, hvem madrassen er til, og hvordan den primært skal bruges. Skal den kunne rumme én person eller to? Hvis du, eller din eventuelle partner, er højere end gennemsnittet (+190 cm) bør du overveje en ekstra lang springmadras på 210 cm.
Sidst, men ikke mindst, bør du også overveje din sovestil. Hvis du f.eks. har en tendens til at bevæge dig meget i løbet af natten, bør du overveje en ekstra stor springmadras, da den vil give dig mere komfort og frihed til bevægelse om natten.
Fasthed: Hård eller blød springmadras?
Fastheden af din madras er et af de vigtigste elementer for din sovekomfort. En for hård madras kan føre til trykpunkter og ubehag, mens en for blød madras ikke vil give din krop den nødvendige støtte, hvilket kan resultere i eksempelvis rygsmerter. Det ideelle valg afhænger af din hovedsageligt af din vægt, men også af din primære sovestilling og selvfølgelig din personlige præference.
Den generelle sammenhæng er, at jo mere du vejer, desto højere en fasthed skal du vælge. Springmadrasser fås typisk i fasthederne: Medium, Fast og Ekstra fast.
Præcis hvilken kropsvægt der passer til hvilket fasthedsniveau varierer fra producent til producent. Du bør derfor være opmærksom på anbefalingerne hos den enkelte producent. Hos forhandleren Bedre Nætter anbefales eksempelvis en medium fasthed hvis du vejer under 75 kg., en fast fasthed hvis du vejer 75-90 kg. og ekstra fast hvis du vejer over 95 kg.
Hvis du skal købe en springmadras til dig og din partner og der er stor vægtforskel mellem jer, bør du kigge efter en madras med justerbar/split fasthed, så den ene side f.eks. Kan være med medium fasthed og den anden kan være med fast fasthed. På den måde kan både du og din partner få en fasthed der passer til netop jeres vægt og behov, samtidig med at I kan sove i samme seng.
Materiale og egenskaber
Når vi dykker ned i materialerne og egenskaberne ved springmadrasser, er det væsentligt at fokusere på madrassernes kerne: fjedrene. Pocketfjedre er den mest udbredte type i mange springmadrasser på det danske marked.
Pocketfjedre er kendt for deres evne til at give individuel støtte til hele kroppen. De arbejder uafhængigt af hinanden, hvilket gør, at madrassen kan forme sig efter kroppens konturer, reducere trykpunkter og minimere overførsel af bevægelse fra din partner, hvis I er to om madrassen.
Udover fjedrene er lagene der omgiver dem, også vigtige for madrassens komfort og funktion. I en springmadras vil fjedrene typisk være omgivet af et lag skum, for blandt andet at øge madrassens elasticitet, åndbarheden og den generelle liggekomfort. Hvilken slags skum der anvendes er forskelligt fra madras til madras. Eksempelvis indeholder nogle springmadrasser komfortskum, for at give madrassen en høj elasticitet, mens andre madrasser har et lag af koldskum, der giver optimal varmefastholdelse.
En anden vigtig faktor er madrassens temperaturregulerende egenskaber. Ventilationen mellem fjedrene fremmer en god luftgennemstrømning, som hjælper med at holde madrassen kølig. Nogle modeller kan også indeholde specielle temperaturregulerende materialer eller stoffer, der yderligere forbedrer denne effekt og sikrer en behagelig temperatur natten igennem. Hvis du har en tendens til at svede meget om natten bør du kigge efter en sådan springmadras.
En særlig egenskab ved de fleste kvalitets springmadrasser er deres design med 7 komfortzoner. Zonerne er strategisk placeret for at give differentieret støtte til kroppens forskellige områder – fra hoved, skuldre og lænd, til hofter og ben. Hver zone tilpasser sig kroppens konturer og vægtfordeling, hvilket sikrer en ergonomisk korrekt sovestilling. Optimalt set bør du derfor gå efter en springmadras med minimum 7 komfortzoner.
Pris og budget
Prisen på springmadrasser varierer bredt afhængigt af størrelse, materialer og brand. De fleste modeller fås i forskellige størrelser, og dermed også i forskellige prisklasser. Husk derfor f.eks. at vælge den samme størrelse når du sammenligner priser på tværs af modeller.
I den lave ende kan du finde basismodeller fra omkring 1.000-2.000 kr., mens mid-range madrasser ofte ligger i området 2.500-7.000 kr. For premium modeller med avancerede egenskaber og materialer kan priserne stige til 10.000 kr. og derover. Det er selvfølgelig vigtigt at fastsætte et realistisk budget, men også at huske på, at en god nats søvn er en værdifuld investering i din sundhed og velvære.
Garanti og prøveperiode
Slutteligt er det en god idé at holde øje med garantien og prøveperioden, når de springmadrasser du har i kikkerten.
En lang garanti kan give dig ro i sindet, mens en generøs prøveperiode giver dig mulighed for at teste madrassen i eget hjem og sikre, at den lever op til dine forventninger. Langt de fleste forhandlere tilbyder en prøveperiode på 100 nætter, mens garantiperioden ofte dækker mindst 5-10 år.
Støder du på forhandlere som ikke tilbyder disse ting bør du derfor måske overveje at kigge andetsteds hen.
Er skummadras eller springmadras bedst? Og hvad er forskellen?
Hvorvidt en skummadras eller springmadras er bedst, afhænger af dine personlige behov og præferencer, heriblandt din foretrukne soveposition.
En springmadras er, grundet dens fjedersystem, generelt mere fleksibel end en skummadras. Springmadrassen former sig i højere grad efter kroppens forskellige trykpunkter, hvor særligt pocketfjedre medfører en mere nøjagtig tilpasning til kroppens konturer. Fjedersystemet i en springmadras fremmer også luftcirkulationen, hvilket sikrer et velventileret sovemiljø og bidrager til en mere behagelig søvnoplevelse.
Skummadrasser har, som navnet antyder det, en kerne som består af skum fremfor et fjedersystem. Præcis hvad det betyder, afhænger af skumtypen. Eksempelvis har memory skum en unik evne til at give kropstilpasning og varmefastholdelse. Generelt er skummadrasser kendt for deres gode trykaflastning og tilpasning til kroppen. Skummadrasser er fremragende til at absorbere kropsbevægelser, sammenlignet med en springmadras, hvor du i højere grad vil kunne mærke bevægelser fra din partner.
I sidste ende afhænger valget mellem en springmadras og en skummadras dog af personlige præferencer. Hvis du værdsætter fast støtte og god ventilation, kan en springmadras være vejen frem. Foretrækker du derimod kropskonturering og trykaflastning, kan en skummadras være det bedste valg for dig.
Hvis du er i tvivl om hvorvidt du bør vælge en skummadras eller en springmadras, vil vi anbefale, at du tager ud og prøver de to typer, da du på den måde vil få en meget bedre idé om hvilken madrastype der er den rette for dig.
Hvilke springmadras typer findes der?
Når vi snakker om forskellige springmadras typer, vil det der differentierer dem typisk være fjedretyperne der er benyttet i dem.
På det danske marked findes der primært tre typer af springmadrasser, der hver især byder på forskellige fordele og egenskaber. Disse er bonnellfjedre, lommefjedre og multipocketfjedre.
Bonnellfjedre er den ældste og mest traditionelle type, kendt for deres holdbarhed og støtte. Disse fjedre er samlet i et system, hvor de er forbundet med hinanden, hvilket giver en god overordnet støtte, men kan mangle punktelasticitet, hvilket betyder, at de ikke altid tilpasser sig kroppens konturer så præcist som andre typer.
Lommefjedre er mere avancerede. Her er hver fjeder omsluttet af sin egen stoftaske, hvilket tillader dem at arbejde uafhængigt af hinanden. Dette giver en bedre punktelasticitet og støtte til kroppen, da madrassen kan tilpasse sig mere præcist til kroppens form og vægtfordeling. Springmadrasser med lommefjedre er også kendt for at være bedre til at minimere forstyrrelser fra en partner, der bevæger sig i løbet af natten.
Multipocketfjedre er en videreudvikling af lommefjedrekonceptet, hvor fjedrene er mindre og pakket tættere sammen. Dette giver en endnu højere grad af punktelasticitet og støtte, hvilket kan være særligt fordelagtigt for personer med særlige behov for støtte eller som ønsker en ekstra luksuriøs søvnoplevelse.
Springmadras eller boxmadras?
Hvad er så forskellen på springmadrasser og boxmadrasser? Og hvad er fordelene og ulemperne ved de 2?
Springmadrasser tilbyder generelt en højere grad af støtte og ventilation, hvilket kan være en fordel, hvis du leder efter en madras, der kan hjælpe med at holde din rygsøjle i en neutral position og reducere ophobning af varme om natten. De er ofte også mere holdbare og har en længere levetid. En af ulemperne ved springmadrasser sammenlignet med boxmadrasser er, at de er dyrere, især hvis der er tale om modeller med avancerede fjedersystemer som lommefjedre og multipocketfjedre. Derudover kan springmadrasser nogle gange føles mindre stabile på kanten af sengen.
Boxmadrasser er typisk lettere at sætte op, da de ikke kræver en separat madrasbase. De er typisk også billigere end springmadrasser og tilbyder en ensartet støtte over hele madrassens overflade. En af ulemperne ved boxmadrasser i forhold til springmadrasser, er at de oftest vil byde på mindre specifik støtte og tilpasning til kroppens konturer sammenlignet med springmadrasser. Derudover har boxmadrasser en tendens til at have mindre ventilation, hvilket kan føre til en varmere soveoplevelse, da luftcirkulationen er begrænset i forhold til hos springmadrasser.
Gode råd til vedligeholdelse af springmadrasser
For at forlænge levetiden på din springmadras og sikre, at den forbliver komfortabel og støttende så lang tid som muligt, er det vigtigt at du løbende sørger for at vedligeholde og pleje den.
Springmadrasser har godt af at blive vendt regelmæssigt. Helst hver 3. til 6. måned, for at sikre ensartet slid og undgå permanente buler. Brug evt. en madrasbeskytter for at beskytte mod snavs og spild, da det kan være svært at fjerne pletter fra madrassen direkte.
Sørg også for at den får ventilation af og til, for at forhindre ophobning af fugt og skimmel. Dette kan du gøre ved f.eks. blot at lufte godt ud i dit soveværelse. Undgå også at hoppe på madrassen, da det kan skade fjedrene og madrassens struktur.
Optimalt set bør du også sørge for at rengøre din springmadras regelmæssigt med en støvsuger for at fjerne støv og allergener.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om springmadrasser
Hvilken springmadras er den bedste?
Der findes ikke et entydigt svar på, hvilken springmadras der er den bedste, da det i høj grad afhænger af dine personlige præferencer, såsom ønsket støtte, komfortniveau og budget. Vi har her i vores artikel samlet en liste over vores 5 bud, som dækker et bredt spektrum af behov og præferencer.
Hvor længe holder en springmadras?
Levetiden på en springmadras kan variere, men de fleste holder mellem 7-10 år. Dette kan afhænge af madrassens kvalitet, hvor godt den vedligeholdes, og hvor meget den bruges.
Kan en springmadras hjælpe med rygsmerter?
Ja, en springmadras af god kvalitet kan tilbyde den nødvendige støtte for ryggen og bidrage til at lindre eller forebygge rygsmerter. Det er vigtigt at vælge en madras, der passer til din krops behov.
Hvor ofte skal man skifte sin madras ud?
Generelt anbefales det at du skifter din madras ud hvert 7. til 10. år. Levetiden kan dog variere afhængigt af madrassens kvalitet, hvordan den bliver brugt, og hvor godt den er blevet vedligeholdt. Sørg for af og til at vurdere din madras tilstand og tænk over dens komfortniveau. På den måde vil du højst sandsynligt selv kunne se, når det er blevet tid til at du skifter din madras ud.
Er springmadrasser allergivenlige?
Mange springmadrasser er designet til at være allergivenlige, med materialer der modstår støvmider og andre allergener. Det er dog vigtigt at tjekke produktbeskrivelsen eller spørge producenten for at være sikker.